Стиропорът вече има биологичен аналог. Създаден е материал сходен с качествата на стиропорът, но от млечен протеин и глина.

Новият био стиропор е с ниско относително тегло, след подобрения в бъдеще има реален шанс да измести досегашния стиропор.

Като всяка друга грандиозна идея, така и тази се ражда съвсем случайно.

Студент от Университета Case Western Reserve в Кливланд започва лабораторни експерименти с различни материали. След редица опити и материали, учените започват да смесват глина, добавят млечен протеин казеин и в резултат на което получават пяна.

Учените ни разкриват, че са достигнали до био стиропорът по-много лесен начин и обесняват процеса с приготвяне на обяд.Те смесват глина с вода в кухненски блендер за 2 минуту. Добавят казеин на прах,последната съставка е малко количество глицерол, отделят водата и я замразяват.На финала отделят влагата в специални условия.

Полученият материал е със сходни на стиропора своиства, но от био продукти, не от петрол. Залежите от млечен протеин и глина са практически неизчерпаеми.

Американския департамент по Земеделие прави тестове с материала, като го поставя в компостер, след престой от 45 дена една трета от материалът е разградена.

Новият био стиропор има дълъг път пред себе си преди да замени досегашния стиропор. Учените ни разработват и подобряват досегашния био стиропор.